Kjøp av piratkopi og ev straff

Et stort problem for merkvarer er piratkopiering. Men det hadde det ikke vært hvis ingen kjøpte det :-)
Det veit myndighetene i EU også og har holdt på noen år med bøtlegging av turister som kjøper piratkopier :-)
Så langt så bra :-)

Men jeg kom i en diskusjon med noen venner av meg som spurte hvordan skal vi som turister vite om det er piratkopier?

Dem var i Spania i 2010 og der var det mange markeder som solgte all verdens produkter, sikkert mange piratkopier også, men dem spurte meg; hvordan kan vi vite det? vi har ikke greie på merkevarer og kjenner ikke logoene til de forskjellige varene. Og det gjør vel ikke jeg heller, men jeg har aldri vært i andre land enn Skandinavia og her er ikke problemet reelt, med de prisene som er her sier det seg sjøl hva som er kopi og ekte 😉

Hva som skal til for å ev. slippe straff og hva som kreves at du skal vite før du handler på markeder veit jeg ikke, men bøtene er store hvis du blir tatt.

Hvilke erfaringer har dere om dette?

Her har jeg finni fram noen linker til artikkler som har stått på vg-nett.
Styr unna piratkopier: http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=121120
Italiensk mareritt: http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10001387
Ligg unna piratvarene: http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=500283
Sjokkbot for å kjøpe billig kopivare: http://www.vg.no/nyheter/okonomi/artikkel.php?artid=105810
Tollvesnet som ønsker høyere straffer: http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=10017138

 
 
 
 

12 thoughts on “Kjøp av piratkopi og ev straff

 1. hei Jorunn… jeg har da kjøpt diverse..

  altså – jeg har kjøpt billige merkevarer på outlets i USA – jeg tror det er ekte – men jeg vet jo egentlig ikke helt sikkert..

  det som er mindre sikkert er handel rundt Middelhavet.. f. eks Tyrkia
  jeg har da blitt ‘lurt’ jeg og… det blir vi alle på et eller annet vis..men vi lærer av det. det begynte vel med at Italia tok saken alvorlig og innførte store bøter. det er ikke lett egentlig – er det for billig er det fake – er det dyrt er det alt fra fake til ekte – og i verste fall ikke tillatt å utføre. ikke lett å være turist fra norge – for her er jo absolutt alt mye dyrere enn i alle ferieland.

  • Et av rådene som står i en av artikklene er at merkevarer ikke blir solgt på markeder og gateboder, tror nok det kan være en god huskeregel

   Tror dette rådet her kan være greit å følge :-)
   I en av artikklene står det at politiet holder utkikk etter turister og selgere på strendene og markedene :-) Jeg ville ikke tatt sjansen :-)

 2. Hmm, føler meg veldig skyldig nå. Har akkurat kjøpt meg to Mulberry vesker til den nette sum av 360 kroner pr stk. I Mulberry butikken koster de samme veskene rundt 4000, så ingen tvil om at det er kopi her i gården. Rettferdigjør det med at det bare er i påvente av å ha råd til å kjøpe “The Real Thing”. Elendig argument med tanke på alt som har kommet fram i forhold til hva piratkopiering forårsaker. (Barnearbeid, hvitevasking av narkopenger m.m.)

 3. Alle vet når de kjøper piratkkopier. Man får ikke en Rolex på et marked for 500 kroner eller en Armanidress hos en skredder på hjørnet eller som Sopranlise sier ei Mulberry veske til et par hundre kroner.
  Jeg fikk sydd tre virkelig flotte forede dresser i Thailand og i dem står det “Specially ordered” på foret og ikke Armani slik skredderen gjerne ville merke dem.
  Jeg fikk han til å forstå også at dette var spesielt til meg fra hans hånd og han ble litt stolt og :-)

  Hva i all verden er vitsen med fake?

Legg igjen et svar